Veți spune: încă una? Da, desigur, mai ales când este vorba de identitatea națională. Mai precis, identitatea culnară gastronomică, dar nu începeți cu proteste și hai să fim sinceri: alții cum de știu să își promoveze bucătăria, să o definească, să stabilească foarte clar că le aparține un fel de mâncare sau un tip de vin? De exemplu, nu poți face șampanie altundeva decât în Franța, în rest se va numi vin spumant, cava, sekt, sparkling wine, prosecco sau franciacorta. Cât despre pizza sau spaghete bolognese, cine nu știe de unde vin?

Da, este din nou vorba de prima ediție a Congresului de Gastronomie și Vin, eveniment organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services, GastroArt.ro, Concret PR cu sprijinul partenerului principal Selgros România. Și scriu din nou despre el pentru că va avea loc chiar mâine, miercuri, 7 iunie, la sediul ARCUB din Centrul Istoric al Capitalei. Veniți?

Intrarea este liberă, dar se face în baza înscrierii pe site-ul congresuldegastronomie.ro. Ca să vă stârnesc curiozitatea, iată ce este prevăzut pe ordinea de zi:

Organizatorii vor lansa spre dezbatere și vot al participanților Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România, un ghid scurt și concis de bune practici în HoReCa.

De asemenea la dezbaterea despre Identitatea culinară națională și-a anunțat participarea, alături de invitații deja anunțați, și domnul Mircea Dobre, ministrul turismului.

Selgros România este principalul partener al Congresului de Gastronomie și Vin.

Congresul de Gastronomie și Vin își propune să inițieze dezbateri în jurul a trei subiecte fierbinți: istoria gastronomică națională – tradiții, moșteniri, prezent și viitor; identitatea culinară națională – suntem ultima țară europeană fără o identitate gastronomică asumată și promovată ca atare; oeno-turismul ca vârf de lance pentru promovarea turismului gastronomic în România.

La dezbateri vor participa influenceri din zona gastro-oenologică: chefi, bloggeri, organizatori de evenimente, antropologi, jurnaliști, producători locali.

În zona adiacentă sălii unde vor avea loc dezbateriile se organizează o mică expoziție cu degustare la care participă o serie de producători locali. Puteți savura vinuri, preparate cu trufe, păstrăv sau scrumbie de Dunăre afumată etc.