Are România o identitate culinară? Până acum chiar și profesioniștii în domeniu ar fi spus, cel mai probabil, că nu prea. Dar, pentru prima dată în istorie, facem un pas foarte important ca și cultură gastronomică: începem să definim această identitate. Câțiva lideri de opinie și o serie de curajoși cu minți deschise au decis să intre în dezbatere pe această temă, inițiind primul Congres de Gastronomie și Vin din România.

 

Nu vor să dezbată dacă ciorbele, sarmalele, bulzul cu mămăligă și micii ne aparțin cu adevărat, strămoșește. În schimb, vor să discute despre originile mâncării românești, influențele pe care le-a avut modul de a găti al românilor, prezentul gastronomiei noastre, dar și viitorul ei.

Pe 7 iunie, la ARCUB, Gabriela Berechet, Nico Lontraș, Simona Lazăr, Cosmin Dragomir deschid sesiunea de discuții cu o dezbatere moderată de Tiberiu Cazacioc.  Anda Becuț, Florin Dumitrescu, Adrian Hădean și o serie de alte nume sonore continua dezbaterile după pauză, vorbind despre Cum ar trebui să arate identitatea culinară a României? Enoturismul, impuls pentru resuscitarea turismului culinar, va fi o altă dezbatere, de astă data moderată de Cezar Ioan (publisher vinul.ro), în încheierea sesisunilor de discuții.

Între dezbateri va mai fi loc și de lansarea oficială a Sindicatului Lucrătorilor în HoReCa, discuții, socializare, degustări.

În fine, va exista și un manifest deschis, o pledoarie pentru o gastronomie la standarde contemporane. Lucru care li se va părea multora dintre managerii de localuri, poate, de speriat: de unde, dacă la noi consumatorul nu știe de-astea? Și totuși, educația culinară începe nu doar de acasă, ci din exterior: vin străinii să ne învețe cum să facem bucătărie?

De vreo două secole am tot învățat de la alții, primind în bucătăria noastră tot felul de influențe. Acum vin românii noștri înapoi de afară, pe unde au stat plecați cu anii și au învățat ce înseamnă arta culinară modernă, și ne arată cum am putea face mai bine în bucătărie. Și în industria ospitalității. Hai să descoperim, așadar, ce au de zis.

Hai să inițiem sau să ne mișcăm și noi în această direcție, de definire a unei identități culturale gastronomice. Suntem ultima țară din Europa fără această formă de cultură. Cu siguranță avem multe rețete tradiționale, regionale, care sunt foarte valoroase.

Nicio discuție despre progres sau “proiect de țară” (în turism, economie sau chiar politică) nu trebuie să ignore aspectul esențial  al identității naționale. Este și motivul pentru care – alături de le prietenii Cosmin Dragomir de la Gastroart.ro și Nico Lontras de la Rare Food Services, dar și cu acorduri de parteneriate media din partea unor instituții media solide și conștiente, care să promoveze această idee – am decis să organizăm primul (după știința noastră, cel puțin) Congres de gastronomie și vin din România ultimelor decenii., scrie Vinul.ro

Sunt sarmalele românești sau turcești? Este mămăliguța românească? Dar micii, ardeii umpluți, ciorbele chiar sunt orginare de aici? Sau când au devenit ele românești?

În ultimii ani, școlile de gastronomie românească nici măcar nu și-au mai bătut capul cu asemenea istorii și au sărit direct la bucătăria internațională și la trimisul cursanților la cratiță, în restaurante, căci, nu-i așa, tot în practică se învață cel mai bine. Dar istoria culturală a mîncării? Dar chimia alimentară? Pe ici pe colo, câțiva  curajoși încearcă să rezolve situația și înființează noi cursuri de gastronomie, care să îmbunătățească programa, unul dintre ele chiar atestat profesional. Acesta este un pas înainte.

Mai departe, sper ca acest Congres să fie prima mișcare hotărâtă în direcția formării unei identități culinare solide, dar și a unor mai bune practici în domeniu. Sper să începem să fim mai conștienți de principii de natură să schimbe felul în care vedem, apreciem și utilizăm tradițiile gastronomice autohtone.

,,Congresul de Gastronomie și Vin” depășește sfera de interes a profesioniștilor și pasionaților, fiind și un eveniment de interes turistic și cultural. Astfel, în perioada Congresului, în București, o rețea de peste 20 de restaurante și peste 25 de producători de vin vor promova oferte speciale culinare și enologice, inspirate din valorile tradiționale aduse în modernitate.

Speakeri:

Gabriela Berechet – expert consultant, antrenor al echipei olimpice de bucătari a României, autoare a volumului ,,Cartea bucătarului profesionist”;

Chef Nico Lontras – unul dintre primii chefi români care a vorbit despre reintepretarea la standarde actuale a mâncărurilor româneşti;

Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și deținător al platformei GastroArt.ro, a publicat sute de articole și analize referitoare la gastronomia românească;

Anda Becuţ – Director Cercetare, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Predă din anul 2013 cursul ,,Antropologia practicilor culinare la Masterul de Antropologie”, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București şi a coordonat trei numere dedicate alimentaţiei în revista International Review of Social Research;

Tiberiu Cazacioc – este consultant în comunicare și marketing privind identitatea hranei, activist Slow Food și lider al grupului Slow Food București Valahia Gusturilor;

Mircea Groza – cercetător, etnolog, culegător de reţete şi termeni arhaici;

Cezar Ioan – publisher Vinul.Ro;

Simona Lazăr – antropolog culinar, autor al lucrării ,,Rețete alesepentru post și Crăciun” și coautoare a volumului ,,Rețete de Paști” ș.a.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, România Liberă, Social City I Food & Wine, Horecainsight.ro, Vinul.Ro, fotohoreca.ro, Gazeta de Cluj, Gazeta de Bistrița, Transilvania Business, Zi de zi, Ziua de Constanța, Gustos.ro, Bucataras.ro, Ziarulring.ro, GastroArt.ro, RomanianChefs.ro, 9am.ro, Revista Horeca, Smark,ro, IQads.ro, reteteculinare.ro, culinar.ro, retetecalamama.ro, lecturisiarome.ro, ecogastronomica.ro, printreoale.ro, savoriurbane.com, thetrends.ro, preparate-culinare.ro, gabrielasimion.com, cameliacapitanu.ro, tasteofsin.ro, danielaniculi.ro, hobbybucatar.ro, lightgoodfood.ro, prajituricisialtele.ro, divainbucatarie.ro, laprajiturela.ro, coolturamall.ro, pastrychef.ro, lolasbox.com.